Nikon’s sociale beestje: de Coolpix S800c

Nikon Coolpix S800c

Het gebeurt me heel vaak dat wanneer ik op stap ben met mijn digitale reflexcamera, ik me de bedenking maak: ‘mooie foto, die zou ik willen delen met mijn Facebook- of Twittervriendjes.  Eén probleem: een camera is en blijft een camera en dus moet het delen van mijn kiekjes vaak wachten tot ik thuis voor de pc zit.

Daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. Eind september brengt Nikon de Coolpix S800c uit. Noem het gerust een kruising tussen camera en smartphone.   De S800c is een volwaardige camera met 10x optische zoom en CMOS-beeldsensor waarmee je in een handomdraai haarscherpe foto’s en full HD-films mét stereogeluid (astemblieft!!) maakt.  Foto’s en filmpjes maken van mijn voorbij hollende petekindjes, zal in de toekomst dus geen probleem meer opleveren.

Maar er is meer: de camera is uitgerust met het besturingssysteem Android en maakt via Wi-Fi verbinding met het internet.  Kan ik alleen maar blij  om zijn, want dat betekent dat mijn foto’s niet meer moeten wachten om geshared en geliked te worden tot ik thuis ben! Ik plaats ze gewoon via de Wi-Fi (dat is wel nog een vereiste) op Facebook, Twitter,…  En dankzij de ingebouwde GPS-functie, kan ik mijn foto’s voorzien van geo-tags.  Op die manier kan ik me achteraf perfect herinneren waar mijn foto’s gemaakt werden.

Via Google-Play (de tegenhanger van Apple’s AppStore) krijg je bovendien toegang tot alle denkbare apps, waardoor het toestel naast een camera ook een heus entertainmentcentrum wordt.  Het toestel heeft alle functies van een IPhone of smartphone; enkel bellen ermee is niet mogelijk.

De bediening van dit alles gebeurt via het OLED-touchscreen.  Op die manier wordt bladeren door foto’s even gemakkelijk als moeiteloos en kun je op een creatieve manier diezelfde foto’s bewerken voor je ze via Wi-Fi op de wereld los laat!  Voor wie ze – zoals ik – thuis nog wil bewerken met Photoshop: de camera is uitgerust met een handig share-systeem, waardoor foto’s en filmpjes moeiteloos kunnen worden overgezet op je PC, smartphone of tablet.

De Coolpix S800c zal verkrijgbaar zijn in twee kleuren: wit en zwart.  Misschien nogal saai, maar dat wordt dan weer goedgemaakt doordat het toestel dat allerminst is!  En hey, zit er iemand te wachen op een flashy groen of pinkroze toestel?! Voor € 399 kan je hem de jouwe noemen.  Gezien de mogelijkheden, de Nikon know-how en het feit dat het toestel je in alle omstandigheden een feilloos resultaat garandeert, is de prijs best schappelijk te noemen.

Of ik de Coolpix S800c ook zelf zou gebruiken? Ik vermoed van wel.  Ik zie er althans de voordelen van in.  Toch blijf ik het jammer vinden dat ik met meerdere toestellen het huis uit moet: de gsm om te bellen, de camera om foto’s te nemen en de GPS in de wagen om niet hopeloos verloren te rijden.  Want hoewel de Coolpix over z’n eigen GPS-functie beschikt, zie ik er mezelf niet mee naar m’n bestemming rijden.  Maar da’s misschien ook de bedoeling niet.  ’t Is ook altijd een afweging maken van wat je juist wil: de Iphone bijvoorbeeld biedt ook alle functies in één toestel aan.  Maar heel vaak zijn de foto’s toch net niet dat wat je ervan verwacht.

Wat er ook van zij: Nikon heeft getracht om met de Coolpix S800c een evenwicht te vinden tussen camera en smartphone en wat dat betreft zijn ze geslaagd met vlag en wimpel.