Ellen, Oprah & Martha

Ellen, Martha and Oprah

Het heeft voor mijn doen heel lang geduurd, maar nu heb ik het toch even gehad met al die zang-, kook- en danswedstrijden op TV. Ik ben er echt klaar mee. Elke zender heeft minimum wel twee programma’s van bovenstaande categorie in hun aanbod.

Ik vraag me af waar die talkshows naartoe zijn? Vroeger hadden we nog talkshows met Goedele Liekens, Luc Appermont en Marlène de Wouters. De ene al wat luchtiger dan de andere. Maar we hadden ze wel toen. Nu? Niets, nada, noppes. Oké er zullen er wel zijn maar aan de formule is meestal zo gesleuteld dat het geheel even saai in beeld wordt gebracht dan de persoon die ze presenteert.

Misschien wordt het hoog tijd dat onze Vlaamse zenders oude corryfeeën van onder het stof halen. Om maar te zeggen: ik mis de oude mosterd en ja die gal moest even worden gespuwd. 

Het lijkt wel of je hier in België eens de 35 gepasseerd bent, van het scherm af moet.  Maar kijk eens over de plas? Amerika bijvoorbeeld; heel andere koek als je het mij vraagt. België heeft nood aan zijn eigen Oprah, Ellen of Martha.  En als die hier niet te vinden zijn, biedt ons dan de formats aan die in het buitenland razend populair zijn.

Ik heb de namen al even laten vallen, maar hieronder vind je de dames die ikzelf hoog in het vaandel draag. Telkens dames met een missie +1.

Ellen Degenres

Een echte talkshow met telkens de hotste gasten, veel variatie, op tijd een streep muziekje en vooral veel pranks. Ellen is de grootste plaaggeest van de US maar dan op een grappige manier. Zonder iemand in het belachelijke te trekken slaagt ze erin een tof interview af te nemen en haar publiek in één trek mee te nemen. Het toffe aan haar manier van presenteren is dat je echt ziet dat ze er van geniet. Ze heeft echt fun in haar job en gaat verder dan het moet…

Oprah Winfrey, can you blame me?

Zij is echt hét van hét. Zij is Barbara Walters +1 qua fun gehalte. Zij durft echt alles aan, delicate onderwerpen zoals bvb incest. Je ziet dat ze voldoende geïnformeerd is en maakt hier ook gretig gebruik van. Ook verwijst ze naar eerdere interviews die met  hetzelfde onderwerp gerelateerd zijn. Ze kan dan ook bogen op maar liefst 25 jaar ervaring.

Mart Stewart 

Dit keer geen talkshow queen maar een dame met die de luxe editie van onze ‘lekker thuis’ presenteert. Voor zij die denken dat Martha een duffe keukenseut is, zit echt wel verkeerd. Ze is een experte op het gebied van interieurtips, decoratie, crafts enz. Vitaya heeft ze eerder nog in hun aanbod gehad maar dat heeft niet lang zo mogen zijn. Jammer… Ik was een trouwe kijker.

Kortom: ik zou zeggen – althans wat mij betreft – meer van dit! Stop die constante drang naar vernieuwing op tv en durf ook eens gaan voor de oude glorie die zijn deugdelijkheid al meer dan bewezen heeft.  En als het goed is ga voor trage verbetering. Mensen moeten eerst de tijd krijgen het graag te zien maar om dan tijdens die opbouw drastische veranderingen te gaan doorvoeren… nee, dat werkt niet.

Ik ben zeker geen expert maar ik zie het jaar na jaar meer en meer bergaf gaan. Hopelijk is dit een pilletje voor de doven…