Movie review: Lincoln

Lincoln - Movie by Steven Spielberg

Wij van Male Avenue pikken nog graag eens een filmpje mee.  Over Lincoln hadden we al zoveel lovends gelezen (de film sleepte maar liefst 12 Oscarnominaties in de wacht) dat we hem wel moesten gaan zien.

Wie denkt met Lincoln een film te zien over het leven van de Amerikaanse president, moeten we teleurstellen.  Het is een film geworden over diens laatste maanden als president van de VS en hoe hij tijdens die maanden absoluut de slavernij wou afschaffen.

De Verenigde Staten verkeren in staat van burgeroorlog. Velen lieten al het leven en president Lincoln is gestart met vredesonderhandelingen. Tegelijkertijd wil hij ook de slavernij afschaffen. Voor zijn medewerkers is het zo klaar als een klontje dat beide doelen behalen niet zal lukken. Volgens ons was Lincoln een koppigaard, want toch doet hij zijn zin.

Iemand die de film wil zien voor de actie en special effects, koopt beter een ticket voor een andere film.  Lincoln is een politieke film geworden en gezien politiek nu eenmaal weinig actie inhoudt… Daniel Day-Lewis speelt zijn rol als Abraham Lincoln perfect. De stem, de houding, en de talrijke verhalen en quotes die hij vertelt aan iedereen die het wil horen, geven de persoon Lincoln een menselijke toets.  Verder geeft Sally Field nog een schitterende vertolking weg van Lincoln’s vrouw.

Conclusie: Lincoln is een film voor wie ervan houdt om z’n parate kenis op een aangename manier bij te schaven.  Maar ons kritisch oog gebiedt ook te zeggen dat we niet echt snappen waar al die Oscarnominaties goed voor zijn.  Een goed gemaakte film; zonder meer.