Movie review: Beautiful Creatures

Beautiful Creatures Movie 2013

Hokus pokus is in dezer dagen.  Verfilmen van succesvolle boekenreeksen ook.  Denk maar aan Harry Potter, Twilight, etc.  Beautiful Creatures is de verfilming van de bij ons niet zo populaire vierdelige Caster Cronicles, een jeugdboekenreeds die – hoe kan het ook anders – in Amerika hoge ogen gooit.  Beautiful Creatures is een visueel goed ogende film waarbij de trukendoos van Tita-Tovenaar wijd wordt open getrokken.  Het eerder ‘zwakke verhaal’ wordt gelukkig prima gestut door de schitterende acteerprestaties van de hoofdrolspelers Alden Ehrenreich (Ethan Wate), Alice Englert (Lena Duchannes), Jeremy Irons (Macon Ravenwood).

Het verhaal

Ergens in het zuiden van de States, in het fictieve gehucht Gatlin, droomt scholier Ethan Wate letterlijk van een onbekend meisje en figuurlijk van een betekenisvol leven in de grote stad. Hij komt in aanraking met de zonderlinge Lena, die net in Gatlin is komen wonen en deel uitmaakt van de beruchte Ravenwood-familie die ooit het dorp heeft gesticht. De twee voelen een enorme klik, praten over boeken en beginnen een stuntelige relatie zoals zoveel pubers doen. Ethan komt er echter al snel achter dat zijn nieuwe vriendinnetje over bijzondere gaven beschikt en dat haar oom Macon de jongen het liefst ver buiten de deur houdt.

De spanningslijn wordt volledig opgebouwd rond het feit dat Lena’s oom Ethan uit haar buurt wil houden.  Het hoe en het waarom heeft te maken met de zestiende verjaardag van Lena (let hierbij op de handige aftelkalender dat het meisje op haar arm heeft getatoeëerd). Op die dag zal Lena worden opgeëist door goede of duistere krachten en zal een oude banvloek worden voltrokken.

To see or not to see?

Voor wie houdt van wat mystiek, visuele effecten (inclusief ronddraaiende tafels én een huis met een interieur dat zich aan de seizoenen lijkt aan te passen) en een goede portiek romantie, zit met deze film wel goed.  Misschien dat de makers voor de drie sequels die er ongetwijfeld zitten aan te komen wel hun strategie zullen moeten hierzien:  als goed en wel duidelijk is wat Lena precies voor krachten herbergt en wat voor haar de gevolgen zullen zijn, dan dooft het verhaal een beetje uit. Waar eerst niemand op de hoogte was van Lena’s verleden, blijkt ineens dat meer dorpelingen van het hoe en wat van de Ravenwoods afweten. Onnodige zijplotjes en flashbacks moeten eraan te pas komen om het verhaal te stutten.