Somewhere over the rainbow…

Oz The Great And Powerful

Oz The Great And Powerful vertelt het verhaal van Oscar Diggs (gespeeld door James Franco).  Hij is een niet al te bekende tovenaar wiens dubieuze bijbedoelingen zichtbaarder zijn dan zijn magische capaciteiten.  Een storm brengt hem van het stoffige Kansas naar het kleurrijke en magische Land Van Oz.

Daar aangekomen denkt hij dat hij het grote lot heeft gewonnen: roem en vooral rijkdom kijken om het hoekje, maar voor het zover is moet hij eerst de boze heks uit het donkere woud weten te verslaan.   Gezien hij zich uitgeeft voor de grote tovenaar waar iedereen op zit te wachten, moet dat voor hem een koud kunstje zijn. 

Alleen: in het Land Van Oz is niet alles wat het lijkt.  Zijn de heksen Theodora (Mila Kunis) en Evanora (Rachel Weisz) wel zo goed als ze hem willen doen geloven?  En is de wondermooie Glinda (Michelle Williams) echt die boze heks?  Aan Oscar om uit te maken wie goed en slecht is en vooral… om als een beter mens uit dit hele avontuur te komen.

Wanneer al gauw blijkt dat hij niet de grote tovenaar is waar iedereen op zit te wachten, probeert hij met de kracht van illusie en creativiteit zichzelf te veranderen in de grote tovenaar van Oz.  Hierbij wordt hij bijgestaan door Glinda, het grappige aapje Finley en het porseleinen popje China Girl.

De film maakt een bijzonder onderscheid tussen de periode in Kansas en de periode in het Land van Oz, door middel van het gebruik van zwart-wit en kleur. De special effects liegen er zeker niet om. Vooral de scènes waar de heksenzusjes elkaar te lijf gaan, zijn op z’n minst gezegd adembenemend.

De film is eigenlijk een prequel op de in 1939 verschenen film met Judy Garland The Great Wizard Of Oz.  Of deze film op een prequel zat te wachten, is voer voor discussie.  Maar het was wel een bijzonder uitgangspunt om het bekende verhaal een  nieuwe twist te geven. 

Regisseur Sam Raimi, bekend van de Spider Man trilogie, heeft al met al een degelijke familiefilm afgeleverd.  Want dat viel ons wel op tijdens ons bezoekje aan Kinepolis: zowel jong en oud waren present voor Oz The Great And Powerful.  Er wordt zelfs al duchtig gesproken over een vervolg en wat ons betreft mag dat zeker.  We vinden namelijk dat het sprookje uit 1939 met het meisje met haar rode schoentjes dringend aan een opfrisbeurt toe is.