A run in the sun

kevinsunrun

De eerste zonnestralen komen door het wolkendek en het begint weer te kriebelen om te sporten. Je smacht naar de warmte en de energie die de zon geeft, zeker na een lange koude winter. Maar de zon veroorzaakt ook lange-termijn schade, zoals rimpels en vlekjes.

Let dus op als je in de zon loopt, zeker als je in de zomer rond de middag loopt. De zon heeft echter niet alleen nadelen. Het kan je ook goed doen.

Nadelen

Ultravioletstraling kan huidkanker veroorzaken. Lopers zijn hier zeer vatbaar voor. Verschillende studies hebben aangetoond dat marathonlopers een verhoogde kans hebben op moedervlekken en ouderdomsvlekken, waardoor ze een hogere kans hebben om melanomen te ontwikkelen. Trainen in openlucht vergroot deze blootstelling. Er zijn echter nog minder voor de hand liggende factoren. Intensieve trainingen van lange duur, zoals bij marathons, kunnen het immuunsysteem onderdrukken. Hierdoor kan de huid beschadigd raken door de zon.

Laat je door deze info niet demotiveren om buiten te lopen in de zon. We hebben de zon zeker nodig. Ze ondersteunt onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

kevinsunrun2

De zon geeft ons vitamine D. Bij een tekort aan vitamine D heb je meer kans op depressie, botbreuken, hypertensie, auto-immuunziekten en kanker. Zonlicht geeft echter een bijkomend voordeel. Ze activeert stikstofmonoxide wat als voordeel heeft dat het de bloeddruk verlaagd en bloedvaten verwijd. Lopen in de zon is dus prestatie bevorderend. Eentje die toegestaan is!

Conclusie

Let op met lopen in volle zon, van 10.00 tot en met 16.00. Gebruik een goede zonnecrème of spray. Factor 30 is hierbij het minimum. Het verhogen van je weerstand kan helpen om je huid te beschermen. Een gevarieerd dieet vol groenten en fruit en per nacht 8 uren slaap vormen de basis. Hoe meer kleuren in je bord, hoe beter.

Controleer je lichaam regelmatig op veranderende moedervlekken en probeer één keer per jaar of meer (afhankelijk van je huidtype) naar de dermatoloog te gaan.

Probeer rekening te houden met deze tips. Dan kun je een leven lang genieten van lopen in de zon.

Zeg nu zelf, wat voelt er beter?